ZONNEPANELEN DIE MEEDRAAIEN MET DE ZON

 In Nieuws

ZONNEPANELEN DIE MEEDRAAIEN MET DE ZON

Als eerste kijken we bij MiniStek, een tiny house dat volledig autarkisch (off-the-grid en zelfvoorzienend) wil zijn. Een team van deskundigen ontwierp het tiny house en maakte het casco. Mireille Huiskamp-Langendijk is de architect achter de MiniStek: “Het roteren komt van dat de zon een gratis energiebron is. Door meedraaien pakken we zoveel mogelijk zon. Ook de hoek van het dak komt ook van de hoek van de zon in de winter. In de zomer pak je toch wel genoeg energie. Doordat je roteert pak je niet alleen de energie van de zon, maar ook de warmte. Dus er zitten ook heatpipes met water in de gevel, waarmee de vloerverwarming gevoet wordt. Er moeten veel sensoren in komen, zodat hij ook weer van de zon kan wegdraaien als het te warm wordt. Er zit ook een groene zuiveringswand in. Daarmee kunnen we regenwater, urine en afvalwater filteren, totdat ze aan de normen van drinkwater voldoen. In normale bouw bouwen we met heel veel beton en vocht in je huis kan dan niet weg. Wij bouwen alles damp-open, want hout kan vocht opnemen en weer afgeven. Wij gebruiken alleen maar natuurlijke materialen. Je ziet van die tiny houses dat je ze overal neer kan zetten. Die van ons kun je niet als een caravan achter een auto hangen, maar hij bestaat uit 4 kwarten, dus je kan hem wel vervoeren. Opbouwen kost 2 dagen. En omdat we dat zo doen, is hij iets groter en we pakken veel hoogte, dus hij voelt heel ruim aan. In vierkante meters is het wel een tiny house maar in volume is hij wel veel groter. Het is geen caravan, zoals de meeste tiny house wel hebben. Wij gaan voor kwaliteit.

 

VARA Groenlicht

24 april 2017

Bekijk het item!

Recent Posts